Zeg niet 'het kan het niet', totdat je alles hebt gegeven om ervoor te zorgen dat het wel kan.

donderdag 2 april 2015

'Een spraakcomputer vullen' is als 'het wiel opnieuw uitvinden'.

Er zijn in Nederland heel wat kinderen en volwassenen die gebruik maken van een Speech Generating Device (SGD), een spraakcomputer. Omdat ze niet kunnen spreken of voor velen onvoldoende verstaanbaar zijn hebben ze een alternatief nodig. 
Er is een ruime keuze en er zijn in Nederland verschillende leveranciers waar een ergotherapeut of logopedist zich kan melden in de zoektocht naar het passende hulpmiddel voor een cliënt, o.a.; KMD nv, DuivenRTD Kersten en RDG Kompagne
Tellus - KMD nv. Duiven

Zingui - RTD Kersten
Tobii I-15 - RDG Kompagne
Tijdens een passing worden een aantal opties uitgeprobeerd op basis van het pakket van eisen van de eindgebruiker en als het lukt komt de therapeut samen met de adviseur en natuurlijk de cliënt tot een besluit over het al dan niet gaan aanvragen bij de zorgverzekeraar. 

Als het OC-hulpmiddel toegekend wordt door de verzekeraar (dit gebeurt overigens lang niet altijd) en de adviseur het heeft geleverd begint een heel nieuw hoofdstuk in het leven van de gebruiker en zijn/haar omgeving. Het apparaat moet voorzien worden van een passend vocabulaire... en dat wordt vaak gedaan door de ouders, een extra taak bovenop de zorg voor hun niet sprekende en vaak zorgintensieve kind. Helaas moeten ouders het wiel steeds opnieuw uitvinden. De eerstelijns ergotherapeut en logopedist kunnen er namelijk geen tijd aan besteden, omdat het indirecte en daarmee geen declarabele uren zijn. Ouders hebben training en uitleg nodig, gelukkig kan ik die regelmatig geven binnen mijn werk als casemanager voor Stichting Milo.

Zodra de spraakcomputer is voorzien van het vocabulaire wacht de volgende uitdaging. Want, laat je je kind zo'n duur hulpmiddel (afhankelijk van het type hebben we het over c.a. 6.000 tot 24.000 euro...) ook gebruiken als je naar de speeltuin gaat? Neem je het hulpmiddel mee als je met het hele gezin gaat kamperen? Wat als het beschadigd of gestolen wordt? In sommige situaties is die spraakcomputer niet het meest geschikte hulpmiddel. En dat terwijl de vrije middag in de speeltuin en het weekendje kamperen juist zoveel aanleiding geven tot communicatie. Ik adviseer ouders en therapeuten dan ook om ervoor te zorgen dat je altijd op een papierinversie kunt terugvallen (bijv. een PODD-boek). Het zand klop je er zo weer vanaf en als het valt kun je 'm daarna gewoon nog gebruiken en als de accu van de computer leeg is, dan heb je aan je zaklamp genoeg om de plaatjes in het boek te zien.

Zuzanna en Polly gebruiken het PODD-boek in de speeltuin in Stockholm.
Wil je meer weten over Polly en Suzanna? Lees mijn vorige bericht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat je reactie achter of stel een vraag. Ik zal mijn best doen om te antwoorden.